Tuomari- ja toimitsijakoulutus

Koulutus

Tapioiden toimitsijaorganisaatio perustuu Suomen Urheiluliiton koulutusjärjestelmään. Tämä takaa sen, että kokemuksen karttuessa osaaminen riittää kovissakin kilpailuissa. Järjestelmä on 5-portainen, ja jokaiselle tasolle edetään koulutuksen kautta. Kurssien välillä taitoja kehitetään kilpailuissa.

Monipuolinen työskentely toimitsijana on tärkeä osa kehitystä. 1-tason koulutuksen saanut henkilö on toimitsija ja voi toimia yksinkertaisissa tehtävissä ilman aiempaa kokemusta. 2-tason koulutuksen saanut henkilö on tuomari ja voi toimia lajinjohtajana seura- ja piiritasolla. Tapiot järjestää itse 1- ja 2-tason koulutuksia vuosittain.

3-tason koulutukseen voi osallistua, jos 2-tason koulutuksesta on kulunut vähintään kaksi vuotta, ja on sinä aikana toiminut tuomaritehtävissä ja on perehtynyt Yleisurheilun kansainvälisiin sääntöihin. Koulutukseen kuuluu kirjallinen koe, jonka läpäistyään henkilö on lajinjohtaja. Kansallisella tasolla lajinjohtajalta vaaditaan yleensä vähintään 3-tason tutkinto. Koulutuksesta vastaa HelsY.

4-tason koulutukseen voi pyrkiä, jos 3-tason suorittamisesta on kulunut vähintään neljä vuotta ja on sinä aikana toiminut aktiivisesti tuomaritehtävissä. Koulutus järjestetään viikonloppuna kahtena päivänä ja siihen kuuluu kirjallinen koe. Kokeen läpäistyään henkilö on kilpailunjohtaja, joka voi toimia lajinjohtajana myös SM- ja maaottelutasolla. Koulutuksesta vastaa SUL, joka kutsuu osallistujat piirin päätuomarikouluttajan suosituksen perusteella. 5-tason koulutukseen kutsutaan henkilöitä, joilla katsotaan olevan edellytyksiä toimia vaativissa tehtävissä mm. SM-tason tuomarineuvostoissa. Koulutus järjestetään viikonloppuna kahtena päivänä ja siihen kuuluu vaativa kirjallinen koe. Kokeen läpäistyään henkilö on NTO (National Technical Official). Koulutuksesta vastaa SUL, joka kutsuu osallistujat liiton kilpailupäällikön harkinnan mukaan.

Yleisurheilukilpailutoiminta tarvitsee myös erikoistoimitsijoita (kuuluttajat, lähettäjät, sähköinen ajanotto, tulospalvelu, kävelytuomarit) ja koulutukset järjestää tarpeen mukaan HelsY ja/ tai seura (yhdessä tai erikseen).

Seuraavat koulutukset

 • Mikäli olet kiinnostunut - ota yhteyttä, järjestämme koulutuksia halukkaille tarpeen mukaan!
 • Yleisurheilutoimitsija koulutus (1-taso)
  • Koulutuksia järjestetään vuosittain, ja on hyvä peruskoulutus lajin ulkopuolelta tulleille.
 • Yleisurheilutuomari koulutus (2-taso)
  • Koululuksia järjestetään 2-3 kertaa vuodessa.
  • Seuraavasta koulutusajankohdasta tiedotetaan erikseen.
  • HUOM. Voit ilmoittautua suoraan 2-tason koulutukseen mikäli;
   • olet yli 15-vuotias urheilija, joka on ollut mukana urheilukoulusta asti
   • olet aikuinen urheilija, entinen tai nykyinen
   • olet yleisurheilua tavalla tai toisella aktiivisesti seurannut aikuinen
   • olet jo toiminut toimitsijana "kortittomana" tai haluat uusia "korttisi"

Vaikka koulutus onkin tärkeä osa toimitsijauraa, sitä ei ole pakko aloittaa "koulun penkiltä." Voit yhtä hyvin tulla johonkin kisaan katsomaan ja kokeilemaan, millaista on toimitsijan työ. Monet ovat jääneet koukkuun vuosikymmeniksi.

Yhteyshenkilöt